Οι νέοι ‘’Δεκέμβρηδες’’ ζούνε στο παρόν μας



Ένα χρόνο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, τα αίτια παραμένουν υπαρκτά. Η διεθνής απήχηση του Δεκέμβρη δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Δεκέμβρης απείλησε με ανατροπή την κυβέρνηση και κλυδώνισε συνολικά το καθεστωτικό πολιτικό σύστημα, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ορμητικό κύμα ριζοσπαστικοποίησης! Οι μαθητές, οι φοιτητές και συνολικά η νεολαία της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες, όλοι αυτοί που η ζωή τους έγινε μάχη για την επιβίωση εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια ανέτρεψαν το φόβο, τη σιωπή, την εκλογική αναμονή και τα προγραμματισμένα σχέδια όλου του επίσημου πολιτικού σκηνικού.


Το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τώρα και αυτό στην ίδια πολιτική κατεύθυνση, έρχεται αντιμέτωπο με την αποδοκιμασία του εργαζόμενου κόσμου και της νεολαίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και να βγάζει φιλολαϊκές εξαγγελίες, δεν μπορεί να κρύψει τις διαθέσεις της στα μέτωπα της εκπαίδευσης, της εργασίας και της δημοκρατίας. Εκπροσωπώντας σταθερά το κεφάλαιο μιλά για ‘’αποφασιστικές τομές’’ μόνο όσον αφορά την φορολογία και την ασφάλιση των εργαζομένων, αφήνοντας την εργοδοσία στο απυρόβλητο.


Δημιούργησε στρατιές ανέργων-πρώην εργαζόμενων στα stage μετατρέποντας την μόνιμη εργασία σε πολυτέλεια. Πλασάρει την ‘’αξιοκρατία΄’ και την ‘’διαφάνεια’’ για να κρύψει ότι πετά μία ολόκληρη γενιά στην ανεργία ενώ μετατρέπει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή μόνιμη εργασία σε ‘’απαγορευμένο αγαθό’’. Μιλά για δημοκρατία την στιγμή που προχώρησε σε 300 προσαγωγές κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου, ενώ μετέτρεψε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας σε κατεχόμενη περιοχή από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Μαζί της έχει την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Εργατικού Κέντρου που μπαίνουν άνευ όρων στο διάλογο με την κυβέρνηση και δεν τολμούν να καλέσουν απεργία την ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού στην Βουλή. Οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, οι πορείες και οι διαδηλώσεις των απολυμένων από τα stage, οι μαζικές απεργίες στη Wind και τη Vodafone είναι τα πρώτα σημάδια κοινωνικής αντίστασης απέναντι στην νέα κυβέρνηση.


Όσο για την εκπαίδευση η διαλυμένη Ν.Δ. ζηλεύει το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με ν.νόμο πλαίσιο, νόμο για τα ΤΕΙ, αξιολόγηση και κατάργηση του ασύλου. Εμμένει στο ζήτημα των κολεγίων-ΚΕΣ ενώ δεν δίστασε να αμφισβητήσει το άσυλο αποκλείοντας με αστυνομικές δυνάμεις πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά την διάρκεια του Πολυτεχνείου. Είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις των κυβερνήσεων για την εργασιακή και εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανεργία, η αναίρεση στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων που διαμορφώνουν ένα τοπίο συμπιεσμένων προσδοκιών και ανασφάλειας για τη νεολαία. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες του περσινού Δεκέμβρη, απέναντι στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση!



Η αναδιάρθρωση στην εργασία…


Στην εργασία με την εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου ασφαλιστικού και το άνοιγμα του διαλόγου για νέες αναδιαρθρώσεις – διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, με τις ιδιωτικοποιήσεις και την ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι σαφής η προσπάθεια να χειροτερεύουν συνεχώς οι συνθήκες εργασίας. Μας θέλουν να δουλεύουμε όλο και περισσότερο χωρίς σαφή ωράρια, παίρνοντας συνεχώς χαμηλότερους μισθούς, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και χωρίς μονιμότητα υπό την απειλή της απόλυσης, με ένταση της φορομπηξίας και περικοπή βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.


Η αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση…


Στην εκπαίδευση και τα δυο κόμματα έχουν στηρίξει νόμους στους οποίους εναντιώθηκε το φοιτητικό κίνημα, όπως η αξιολόγηση, ν. πλαίσιο, αναθεώρηση άρθρου 16 ,κατάργηση άσυλου ,δια βίου εκπαίδευση-κατάρτιση… Και οι δυο προσπαθούν από κοινού το προχώρημα της αντισυνταγματικής αναγνώρισης των ΚΕΣ δια της «πλάγιας οδού» του ευρωπαϊκού δικαστηρίου καθώς και την προώθηση του νέου νομού για τα ΤΕΙ, και το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη βάση του 10. Είναι χαρακτηριστικό ,άλλωστε,ότι το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, όπως και η αναγνώριση των ΚΕΣ, κατά την προσφιλή τακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφιστήκαν μέσα στο καλοκαίρι φοβούμενοι την κεντρική αντιπαράθεση με το φοιτητικό κίνημα.


"Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;" (Μπρεχτ)



0 Responses to “Οι νέοι ‘’Δεκέμβρηδες’’ ζούνε στο παρόν μας”:

Leave a comment